Masszőr tanfolyamok

Angelikafű - Angellica +4 kapszula

Angelikafű más néven angyalgyökér már régóta ismert fogyást elősegítő gyógynövény. Ismerd meg az angelikafű hatását.

Angellica +4 kapszula Gregor Bernadett ajánlásával remek választás fogyókúrázóknak!

További információk az angelikafűről:
http://angelika-fu.hu/

A masszázs rövid története

masszázs A masszázst, az emberiség már az ősidők kezdete óta alkalmazza, kezdetben saját magát kezdte el “nyomkodni”, később egymáson gyakoroltak. Amikor megfájdul valamink, ösztönösen is odakapunk, dörzsölni, simogatni, nyomkodni kezdjük. Ezek a mozdulatok tekinthetők a masszázs alapjának, mely gyógyító hatásának és erejének felismerése után elindult hódító útjára.

A szó a görög massein (dörzsölni, gyúrni) szóból is származhat, de eredete lehet francia (massage), héber (mases) vagy arab is (mass).

 

 

A masszázzsal kapcsolatos legrégebbi feljegyzések a Kr. e. IV. századi Indiából származnak. Itt alakult ki Kr. e. 1800 körül az ajurvédikus gyógyászat is, melynek fontos része volt a masszázs is. Kelet más ősi népei, az asszírok, babilóniaiak, médek, és a perzsák a masszázst gyógykezelésként használták, főleg sebesült katonáik gyógyítására. San Herib asszír király udvarából származó alabástromrelief is masszázs manipulációt ábrázol. A zsidókkultikus szent könyvei sok egészségügyi rendszabályt írtak elő a hívők számára, külön utalással a masszázs alkalmazására. Egyiptomban a masszázst sebek és betegségek gyógyítására egyaránt használták, mágikus erőt tulajdonítottak neki. Kínában a masszázst orvospapok végezték, és a test aktív és passzív tornájával (Tai Chi) kombinálták. Elsősorban idegrendszeri és vérkeringési problémákat kezeltek vele. Innen ered az akupresszúra (ujjnyomásos pont masszázs) tudománya is. Az ókori görögöknél Hippokratész, Herodikosztól tanulta meg a masszázs módszereit és Officina Medici munkájában  ír is ennek élettani hatásairól.

A középkorban hanyatlásnak indult a masszázs tudománya, ami a testkultusz csökkenésének tudható be. Magyarországon, Mátyás király (1443 - 1490) udvarában ún. dögönyözők végeztek masszázshoz hasonló módszeres gyakorlatokat. A török megszállás idején terjedt el a fürdő kultúra, és vele együtt a masszázs gyakorlata is. A fürdőmesterek folytatták tovább művelését, majd német – osztrák behatásra nálunk is tudományos szintre emelték e kezelési módszert. 

Angliában Francis Fuller javasolta, hogy a masszázst orvosoknak kell végezni. A XII. században itt már az orvosi egyetemeken oktatják a masszázst. Velencében ekkoriban egy reneszánsz korabeli mester, Hyeronimus Mercurialis (isz. 1530-1606) Velencében írt “De Arte Gymnastica” c. művében leírta a testgyakorlatok, fürdők és a masszázs együttes alkalmazásának módszereit és jótékony hatásukat.

Cook (XVIII. sz.) írásai arról tudósítanak bennünket, hogy Ausztráliában és tahiti szigetén az őslakosok dörzsöléssel enyhítették a fáradtságot, Jáva szigetén pedig egy speciális masszázstechnikát fogamzásgátlásra használtak. 

A felvilágosodás korában újra előtérbe kerül a szabad gondolkodás, így a masszázs is. Az első modern tudományos alapokra épülő feljegyzéseket egy svéd vívómester, Pehr Henrik Ling (1776 -1839) írta, mellyel megteremtette a modern torna és masszázs alapjait. Ismertette a masszázs technikáját, fogásait, hatásait és javallatait. Innen ered a“svéd masszázs” elnevezés.